Одржана завршна свечаност десетог циклуса пројекта “Летња стручна пракса 2022”: награђени студенти потписали уговоре

Шесторо студената зрењанинског Техничког факултета “Михајло Пупин”, односно учесника у три првопласирана пројекта у оквиру “Летње стручне праксе 2022”, потписало је данас у просторијама Зрењанинског пословног круга уговоре о награђивању, чиме је завршен овогодишњи циклус тог специфичног стручног усавршавања и стипендирања. 
 
Победници су трочлани тим Милица Јованов, Весна Михајлов и Филип Петровић, са пројектом: “Постављање рецикломата у Зрењанину”, који је праксу радио у Унији послодаваца Зрењанина. Другопласирани је двочлани тим у саставу Стефан Кнежић и Никола Радишић са пројектом: “Израда WEB апликације за евиденцију праћења историје и прорачун исплативости опреме”, и радом у компанији BB Trade, док је трећепласирани појединац, Далибор Шељмеши, са пројектом "Рут планови", такође у компанији BB Trade. По први пут је студентима дата прилика да раде у тимовима, тако да је победнички тим мултидсциплинаран, односно са различитих студијских програма факултета, што је још једна нова додата вредност овом пројекту.
 
 
 
 
“Летња стручна пракса“ јединствен је у Србији пројекат сарадње између високошколске образовне установе, привредног удружења и локалне самоуправе и реализује се на територији средњег Баната. Партнери у пројекту су удружење привредника Зрењанински пословни круг (ЗРЕПОК), Унија послодаваца Зрењанина и Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, уз подршку Града Зрењанина. Пројекат је први пут реализован 2010. године и ове године забележио је јубиларно, десето издање, након двогодишње паузе због пандемије. 
 
Овогодишњи циклус представили су Горан Ковачевић, представник ЗРЕПОК-а, проф. др Драгана Глушац, координаторка пројекта испред факултета, Изабела Балинт, координаторка испред ЗРЕПОК-а и Уније послодаваца и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је присуствовао свечаности заједно с помоћником градоначелника, Рајком Капеланом.
 
 
 
 
Град Зрењанин обезбедио је 600 хиљада динара, по 30 хиљада за сваког учесника праксе, док је наградни фонд ЗРЕПОК-а износио 150.000 за првопласирани тим, 60.000 за другопласирани и 30.000 динара за студента који је освојио треће место. 
 
Заменик Сантовац је рекао да је Град Зрењанин препознао значај оваквог пројекта, кроз који млади људи имају прилику да се упознају с функционисањем појединих привредних колектива, уоче одређене недостатке и предложе начине за њихово отклањање или унапређење пословања.
- Самим тим, студенти могу да сагледају радне услове, не кроз неко појединачно радно место, већ у ширем обиму, на нивоу целог предузећа. То им отвара могућности за сопствено усавршавање и даље напредовање, па и за рад у тим предузећима, али и за покретање сопственог бизниса. Град Зрењанин подржавао је пројекат свих претходних година, ове године определио је средства у износу од 600.000 динара, а намера нам је и да их у наредном периоду повећавамо, јер нам је циљ да у пројекту буде заступљено што више учесника - казао је Сантовац.  
 
 
 
 
Горан Ковачевић рекао је да чињеница да је овакав пројекат обележио деценију трајања најбоље говори о његовом квалитету и додао да су се, у међувремену, значајно промениле економске околности у којима се он реализује, али да је он тиме добио додатни значај и вредност. 
- Када смо почели, био је присутан вишак радне снаге на тржишту, већа незапосленост и овакав пројекат био је начин да се издвоје неки студенти који желе да напредују и да их привучемо у наше компаније, јер смо увек имали потребе за квалитетним кадром. Сада смо у ситуацији да имамо мањак незапослених, јер је лакше наћи посао, међутим овај програм се одржао и ми смо у ЗРЕПОК-у на то поносни. Млади људи који долазе у наше компаније имају посебан приступ послу, свеснији су, знају шта желе да постигну и то је нешто што охрабрује. Помагаћемо пројекат и даље, јер у њему видимо ширу перспективу, не само за компаније у саставу ЗРЕПОК-а - истакао је Ковачевић, иначе сувласник Компаније “Гомекс”. 
 
Победници овогодишњег циклуса истакли су да је рад на пројектима представљао изазов и донео им ново и значајно искуство, с обзиром да су се сусретали с реалним проблемима у привредном окружењу и добили добру могућност да, уз менторе, примене знања стечена на факултету.
 
Од потписивања Протокола о сарадњи између партнерских организација од 2010. године, успешно је реализовано 10 циклуса пројекта “Летња стручна пракса” . Кроз њега је до сада прошло преко 180 студената, значајан број је запослен у предузећима која су у саставу ЗРЕПОК-а, а поједини су чак изузетно напредовали у каријери. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6784/ZREPOK_LETNJA_STRUCNA_PRAKSA_UGOVORI_2022_0.jpg