Проглашени најбољи радови конкурсa “Нацртај Новогодишњу честитку града Зрењанина” – најуспешнији Лола Мршић из вртића „Колибри“ и Хелена Гачић из ОШ „Свети Сава“ из Стајићева

Град Зрењанин расписао је конкурс “Нацртај Новогодишњу честитку града Зрењанина” – такмичење за децу предшколског узраста и децу школског узраста до 10 година за избор најлепше честитке, а данас је у Барокној сали Градске куће одржано проглашење победника.
 
 
 
 
Од пристиглих готово 200  радова за Новогодишњу честитку града Зрењанина жири је одабрао шест најбољих  у школској и предшколској категорији за чије је мале ауторе организован пријем у кабинету градоначелника Сима Салапуре.
 
Прво место у категорији вртића освојила је Лола Мршић из вртића "Колибри", другу награду Вељко Рапајић из вртића "Биберче", док је трећа награда припала Емануели Мавренски из припремне предшколске групе Основне школе "Др Бошко Вребалов" из Меленаца.
 
 
 
 
У категорији школских радова за најбољи проглашен је рад Хелене Гачић из ОШ "Свети Сава“ из Стајићева, друго место припало је Неди Радановић из ОШ "Ђура Јакшић“ Зрењанин а трећенаграђен је цртеж Теодоре Трифуњагић ученице ОШ "Братство“ из Арадца.  
 
Пријему су присуствовали и чланови жирија: Сандра Бањанин - Културни центар Зрењанина, Славица Жарковић - Савремена галерија УК "Ечка" Зрењанин, и Санела Дунђерски - Атеље "Луча" Зрењанин, као и  директор Предшколске установе Зрењанина и  председница Актива директора ОШ .
 
 
 

У Барокној сали градоначелник Симо Салапура најуспешнијим учесницима уручио је пригодне поклоне – прибор за сликање и цртање, док су чланови жирија свим учесницима чији су радови пристигли на конкурс уручили новогодишње пакетиће.
 
У образложену жирија наведено је да радови деце предшколског и школског узраста који су пристигли на конкурс Града Зрењанина за најлепшу Новогодишњу честитку изражавају изузетно висок степен креативности, што се одразило на богатство ликовних техника које су применили, у складу са својим узрастом.
 
 
 
"Теме које су учесници најчешће представљали као симболе Града Зрењанина су Градска кућа, Мали мост, зграда Суда, споменик Краља Петра I Карађорђевића и друго. То је доказ да најмлађи суграђани препознају лепоте и јединствености нашег града и налазе у њима посебну инспирацију. Било је и оних радова који су својом маштовитошћу освојили срца жирија, али, на жалост, нису одговорили на тему конкурса, на начин да се на цртежу недвосмислено препозна неки од симбола града, који је понегде и у потпуности недостајао.  Иако смо свесни да деца не цртају објекте онаквима какви јесу, већ како их они доживљавају, за потребе конкурса, одабрани су радови на којима је неки од симбола града јасно препознатљив. Посао жирија није био лак, а радови који су награђени истакли су се по оригиналности у изразу или теми", навели су чланови жирија.
 
 
 
Истакли су и да су сви награђени радови одговорили на тему конкурса, а да иако све заслуге припадају самим ауторима награђених радова, жири похваљује васпитаче и васпитачице, учитеље и учитељице, као и саветнике и саветнице за предан рад на развоју и подстицању креативности, слободи израза и употреби различитих материјала.
На главном градском тргу организованa је изложба радова и Новогодишњи програм “Град отвореног срца”, а наступали су Градски дечији хор, Инклузивни хор "9. мај", хорови вртића "Вила" и "Црвенкапа", хор "Сањалице", КУД "Моја соса", ЦОТК "Ђерђеф", КУД Пионир, ГПК "Free dance", Центар за игру Зрењанин, Петровградске мажореткиње, Музички студио "Eutarpa", "Babyroud studio" и ЦЕКОМ - Центар за креативно одрастање младих. 
 

Програм је употпуњен и изложбом кућних љубимаца, а малишани на тргу почашћени су пакетићима и слаткишима које им је поделио Деда Мраз (покровитељ ПЕРСУ).
 
*Више фотографија биће доступно на званичној фејсбук страници Града Зрењанина
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6856/NG_CESTITKA_GRADONACELNIKU_2023_00.jpg