Градоначелник у посети газдинству Поучки у Елемиру: додела кукуруза значајан подстицај сточарима, град припрема нове мере подршке

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас газдинство Милоша Поучког у Елемиру, узгајивача млечних крава који је, по основу Јавног позива, бесповратно добио 4.080 килограма меркантилног кукуруза за сточну исхрану. Реализација овог државног подстицаја аграру на територији Града Зрењанина је у завршној фази и пољопривредници који су стекли то право преузимају кукуруз из складишта у Зрењанину и допремају га на своја имања.
 
Заједно с градоначелником, у посети овом газдинству били су и члан Градског већа Маринел Мендреа и директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин Кристина Салапура.  
 
 
 
 
Градоначелник је изнео податак да су на територији Града Зрењанина 52 регистрована пољопривредника - сточара добила укупно 145.200 килограма меркантилног кукуруза, односно 240 килограма по грлу. 
- То је добра подстицајна мера за наше сточаре, с обзиром на неповољне временске услове прошле године. Град Зрењанин је узео учешће у овој државној акцији тако што је обезбедио транспорт кукуруза који је додељен сточарима с наше територије из силоса у Панчеву и Иланџи до Зрењанина, одакле је лакше и рационалније извршити дистрибуцију до 52 пољопривредна газдинства. У Елемиру смо посетили једно од њих, породицу Поучки, која гаји 17 крава и добила је нешто више од четири тоне кукуруза - рекао је градоначелник и додао да је данашња посета била прилика и за разговор о томе шта је држава учинила за ову годину да поправи положај сточара, као и о томе какве је помаке могуће начинити када је у питању надлежност локалне самоуправе. 
 
 
 
 
- У наредној недељи Град Зрењанин ће усвојити мере за подршку пољопривредницима на територији града, потом и расписати конкурс, а на основу наше прошлогодишње акције “Да нам села буду ближа” и онога што смо чули на терену, иницијатива и предлога за побољшање положаја пољопривредних газдинстава и генерално, пољопривреде на територији Града Зрењанина - истакао је градоначелник Симо Салапура
 
 
 
Акција поделе меркантилног кукуруза реализована је уз подршку Пољопривредне стручне службе Зрењанин, која је пре две недеље сточарима уручила одговарајуће потврде, на основу којих преузимају кукуруз из складишта. Милош Поучки каже да ова помоћ доста значи и да је стигла у правом тренутку.
- Имамо 17 грла млечних крава, за које смо добили четири тоне и 80 килограма хране, гајимо и свиње и овце и планирамо проширење фарме. Драго нам је због посете градоначелника и прилике да поразговарамо о начину помоћи пољопривредницима, као и о проблемима који нас муче - казао је Поучки и додао да очекује бољитак и након приступања платформи еАграр.
- Надамо се да ћемо послове и обавезе које имамо као пољопривредно газдинство на овај начин лакше обављати и завршавати - закључио је он.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6914/PODELA_KUKURUZA_0.jpg