Према подацима Министарства рударства и енергетике Зрењанин је поново међу пет градова у Србији у којима је остварена највећа уштеда електричне енергије

Зрењанин је поново међу пет градова у Србији у којима је остварена највећа уштеда електричне енергије, као што је то био случај и крајем прошле године. 

Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике, у јануару је 1,38 милиона или 44 одсто домаћинстава у Србији остварило попуст за рационалну потрошњу електричне енергије, а највеће уштеде електричне енергије, осим у нашем граду, остварене су и у Београду, Нишу, Смедереву, Суботици, Новом Саду, Крагујевцу и Сремској Митровици.

Министарство је навело да је највећи попуст од 30 одсто, који се одобрава за уштеде од 30 и више одсто електричне енергије у односу на исти месец претходне године, на јануарским рачунима остварило 15 одсто домаћинстава.

Попуст од 20 одсто, за уштеду електричне енергије између 20 и 30 одсто остварило је девет одсто домаћинстава, док је 20 одсто домаћинстава имало мању потрошњу у распону од пет до 20 одсто у односу на исти месец 2022. године и остварило је попуст од 15 одсто.

Домаћинства која су остварила попуст за рационалну потрошњу смањила су потрошњу електричне енергије у јануару 2023. за 11 одсто, односно за 160 ГWх у односу на јануар претходне године.

 

 

Министарство рударства и енергетике покренуло је Национални Програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова током 2021. године, који спроводе јединице локалних самоуправа, а међу којима је и Град Зрењанин.

Циљ Програма мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији Републике Србије.
Модел суфинансирања мера енергетске санације јесте да Министарство и ЈЛС обезбеђују до максимално 50 одсто средстава (МРЕ 25 одсто, ЈЛС 25 одсто), док грађани учествују са другом половином.

Подсетимо, Град Зрењанин је 2021. године расписао први  јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације, а тицао се замене спољних прозора и врата, са пратећим грађевинским радовима, као и замене котлова на природни гас у кућама које поседују систем централног грејања. 
На тај јавни позив пријавио се велики број грађана, а услове је испунило 97 њих заинтересованих за замену котлова и 188 за замену прозора и врата. енергетску санацију определио. За ту намену Град Зрењанин је заједно са средствима Министарства рударства и енергетике определио  22,9 милиона динара
Прошле године за ту намену Град је издвојио још више средстава. Средства за суфинансирање мера износе близу тридесет милиона динара, од којих су 15 милиона динара буџетска средства локалне самоуправе, а 14,5 милиона динара износи субвенција Министарства рударства и енергетике Републике Србије, преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности.  

Захваљујући мерама које је Град спровео замењено је чак 5.000 квадратних метара столарије, као и 157 котлова на природни гас у домаћинствима који умањује емисију ЦО2 за чак 20 одсто у односу на котао на чврсто гориво. Такође, постављање су и фасадне термичке изолације, као и термичке изолације крова и извршена замена котлова на биомасу и извршено постављене нове цевне мреже и радијатора, топлотних пумпи,  соларних колектора за припрему топле потрошне воде. 

Уштеди енергије свакако су допринеле и мере енергетске  ефикасности на објектима школа које су кроз пројекте реализоване у укупној вредности 51,6 милиона динара - у шеснаест школских објеката замењени су котлови, столарија, расвета је замењена штедљивом, а извршени су и радови на обнови фасаде.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6916/stedimo_energiju.jpg