Градоначелник посетио Општу болницу "др Ђорђе Јоановић" - за унапређење здравствене заштите кардиолошких болесника у 2023. години Град издвојио 2,5 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура , заједно са чланом Градског већа Милетом Ковачевићем, посетио је данас Општу болницу "др Ђорђе Јоановић".
Том приликом одржан је радни састанак са директором те здравствене установе Игором Китарескуом и помоћником директора за немедицинске послове Срђаном Калнаком, а затим су обишли Радиолошко одељење где је смештен нови ЦТ апарат, као и простор некадашњег породилишта на коме ће бити изграђен простор за магнетну резонанцу.

 

 

Градоначелник је подсетио на то да су закључком који је одобрила Скупштина града одобрено учешће града Зрењанина у реализацији пројекта Опште болнице "Ђорђе Јоановић" Зрењанин за унапређење здравствене заштите кардиолошких болесника у износу од 2.500.000 динара у 2023. години.

- У склопу спровођења мера за бригу о јавном здрављу на територији Града Зрењанина, опредељена су новчана средства у износу од 2,5 милиона динара за решавање ургентних проблема када су у питању кардиолошки пацијенти. Постоји листа чекања за кардиолошке пацијенте на којој је сада од 200 до 250 људи и  очекујемо да са овим средствима и ангажовањем стручњака ван зрењанинске болнице ту листу сведемо на нулу, за око шест месеци. То ће бити велики допринос унапређењу здравља и квалитета лечења у нашој болници – рекао је градоначелник Салапура. 

 

 

Подсетио је и на чињеницу да су до прошле године просечна улагања у болницу износила око 40 милиона динара, а да је прошле године издвојено рекордних 120 милиона динара.
- На том се захваљујемо Покрајинској Влади и Покрајинском секретаријату за здравство што су на тај начин зрењанинску болницу препознали као важан ресурс за лечење пацијената са териоторије средњег Баната – рекао је он.

Сарадњу Града Зрењанина и Опште болнице „др Ђорђе Јоановић“ оценио је као добру и истакао да се она посебно интензивирала у корона - периоду када се комуникација одвијала готово свакодневно и тицала се набавке регулатора за кисеоник, логистике, примања најтежих пацијената и решавања проблема насталих услед епидемије.

 


Указао је и да је Град Зрењанин прошле године донирао апарат за инсеминацију обезбеђен средствима из градског буџета, који ће одељењима урологије и гинекологије служити да унапреде инсеминацију и припрему за вештачку оплодњу, као и регулаторе кисеоника, који су пацијентима много значили у периоду ковида, како би имали довољно кисеоника у сваком тренутку, па се болница могла подичити да ниједан болесник није остао без адекватне кисеоничне подршке током тог тешког периода.
Поред тога, навео је, Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин кроз подршку Компаније НИС за набавку ултразвучног апарата са три сонде, додељено је 6,5 милиона динара. 
- Сада радимо на веома важној ствари, а то је добијање магнетне резонанце коју Зрењанин никада није имао, после неколико покушаја, ове године очекујемо да се тај велики пројекат реши и да имамо још бољи квалитет лечења на територији средњег Баната – рекао је још градоначелник Симо Салапура.

 

 


Игор Китареску је захвалио градоначелнику Салапури и Скупштини града на донетој одлуци којом је 2,5 милиона динара опредељено за област интервентне кардиологије. 
- У питању је имплементација пејсмејкера где ће професор Ковачевић наставити да долази у зрењанинску болницу и уграђује трајне пејсмејкере и ту више немамо листу чекања јер он то континуирано ради већ годину дана, а истовремено, највећи део средстава биће употребљен у другу област интервентне кардиологије, а то је долазак интервентних кардиолога из ИКВБВ Сремска Каменица или Клиничког центра Србије за уградњу пејсмејкера срца. Да појасним, ту се ради о листи чекања за микро оштећења срца, значи Нон - стеми инфаркте и припрему за валвуларну кардиохирургију. Та листа данас броји око 200 болесника што је око шест месеци чекања. Ми и даље Стеми инфаркте, између 300 и 350 годишње, то су велики инфаркти, шаљемо за Инстит за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица, један део њих радимо када нам ангио сала ради четири пута недељно у току преподневних сати, а мањи инафркти који се по модерном схватању морају катетеризирати раде се по листи чекања . Надамо се да ћемо је и укинути и да ћемо ући у миран период где ће болесници у најбржем року бити рађени – казао је доктор Китареску.

 


- Зрењанин чекају велике ствари, имаћете прилику да видите најновији ЦТ који је стигао, очекујемо употребну дозволу, мерења су извршена и очекујемо да у најбржем року буде пуштен у рад. То је ЦТ апарат који је купило Министарство здравља, а очекујемо да за две три недеље крену радови на адаптацији простора за магнет. Магнетна резонанца ће ускоро стићи у Зрењанин и сви се надамо да ће у јуну или јулу кренути са радом – казао је још директор болнице Игор Китареску.

       


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6924/POSETA_BOLNICI_CT_00.jpg