Индустријско и техничко наслеђе Србије

Годишња конференција Друштва конзерватора Србије, коју организује Завод за заштиту културне баштине Зређанин, одржава се у хотелу „Војводина“, а тема ове дводневне конференције је индустријско и техничко наслеђе Србије.

 

Градоначелник Зрењанина, др Милета Михајлов, поздравио је госте истичући да наш град има дуго и богато културно, историјско и индустријско наслеђе.

 

 

Конференцију је отворио министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић који је истакао да је то један од приоритета Министарства.
- Током последњих неколико година наш приоритет био је принцип који се односи на све, не само на културу, а то је да ако нисте способни да очувате своје наслеђе нема смисла улагати новац у ново, а затим га трошити. Конзерватори су веома важни јер је Србија постала стварни и апсолутни лидер у погледу регионалне сарадње, размене искустава и обуке професионалаца из свих земаља из региона - рекао је министар Марковић.

 

Тема овогодишње конференције је индустријско и техничко наслеђе Србије уз представљање словеначког искуства, а у име зрењанинског Завода за заштиту културног наслеђа Весна Каравида, историчарка уметности, представила је индустријско и техничко наслеђе Зрењанина.